Wat is shea butter

Wat is Shea butter en waar komt het vandaan?

Shea butter is een soort boter die al honderden jaren bekend staat om zijn goede eigenschappen voor het gezicht, lichaam en haar.
Shea butter wordt gewonnen uit noten van de Karité boom. Deze boom staat ook wel bekend als de Boom des Levens en groeit alleen in Afrika. De Boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km brede strook die van Mali over Burkina Faso naar Ghana, Togo en Benin loopt. Alleen in dit gebied en nergens anders op de wereld groeien de Shea butter bomen in verschillende variëteiten. Het zijn tot 15 meter hoge bomen met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten.

Ongeraffineerde Shea butter is een 100% natuurlijke plantaardige boter, welke bij kamertemperatuur vast is. Shea butter heeft een ivoorachtige kleur en een rokerige nootachtige geur. In Afrika wordt Shea butter al honderden jaren gebruikt tegen vele huidkwaaltjes. Shea butter bevat een zeer hoge dosis vetzuren, vitamine A en E en kaneelzuur, dat een natuurlijke stof is die de huid tegen UV-stralen beschermt. Vanwege alle goede voedingsstoffen die er in Shea butter zitten, is het geschikt om de huid te hydrateren, de bloedsomloop te verbeteren, de bloedcirculatie te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen. Vandaar dat het zo populair is als ingrediënt. Shea butter is vaak te vinden in zeep, shampoos, crèmes en lotions.

Dipaliya ongeraffineerde Shea butter is een 100% natuurlijke boter en wordt nog met de hand vervaardigd door dorpsvrouwen in Tamale, Ghana.

Wat kan je met Shea butter?

 Enkele voorbeelden waar Shea butter voor gebruikt wordt:

  • lipbalsem
  • dagelijks voor een gezonde en soepele huid
  • (extreem) droge huid, hydratatie
  • huidirritatie
  • verbrande huid en vervellen (na het zonnen)
  • pigmentvlekken en littekens
  • acne (in sommige gevallen)
  • fijne lijntjes en rimpels
  • jeukende huid
  • als scheercrème voor een mooi glad scheerresultaat
  • kleine wondjes
  • huidkloven
  • ter voorkoming/vermindering van zwangerschapsstriemen/striae
  • eczeem, dermatitis en psoriasis
  • bescherming tegen kou
  • insectenbeten
  • droog haar
  • ter vermindering van rimpels 
  • als haarmasker tegen roos

Shea butter is veel te vinden in commerciële crèmes, lotions en zepen. De werking van Shea butter is in deze producten echter nagenoeg verwaarloosbaar, omdat vrijwel altijd machinaal geraffineerde Shea butter als ingrediënt wordt gebruikt. Shea butter die reeds is bewerkt heeft tijdens het verwerkingsproces haar bijzondere kenmerken verloren. Daarom kan het beste 100% natuurlijke, ongeraffineerde Shea butter worden gebruikt.

Hoe helpt ongeraffineerde Dipaliya Shea butter je huid?

  • Onverzeepbare bestanddelen: Hydrateren de huid ontzettend goed.
  • Vitamine A: Stimuleert celdeling en de aanmaak van collageen, waardoor de conditie en de elasticiteit van de huid verbetert. Verbetert de textuur van je huid en helpt goed tegen pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes in je gezicht.
  • Vitamine E: Is een natuurlijke antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Zorgt ervoor dat je huid goed vocht vasthoudt. Zorgt voor een goede doorbloeding. Helpt bij het reduceren van zwangerschapsstriemen en striae.
  • Allantoïne: Bevordert het genezingsproces van je huid. Helpt in combinatie met Vitamine A en E bij het tegengaan van acne. Verlicht huidirritaties en huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis en psoriasis.
  • Vitamine F: Is rijk aan essentiële vetzuren die zorgen voor een goede hydratatie van de huid en herstelt de droge en ruwe huid.
  • Kaneelzuur: Beschermt de huid gematigd tegen UV-stralen.

Shea butter smelt bij lichaamstemperatuur en wordt daarom snel door de huid opgenomen zonder dat de huid vet aanvoelt. Shea butter heeft wel een wat rokerige nootachtige geur waar je aan moet wennen.

De wetenschappelijke naam voor Shea butter is Butyrospermum parkii.

Wat maakt Shea butter zo bijzonder?

De meeste zaadoliën kunnen worden verdeeld in twee belangrijke onderdelen. Het ene deel is het verzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste hydraterende eigenschappen. Het andere deel is het onverzeepbare deel. Dit deel bevat de meeste helende en genezende eigenschappen. Wat Shea butter zo bijzonder maakt en tegelijkertijd onderscheidt van andere natuurlijke oliën is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen. Het gehalte aan genezende eigenschappen varieert van 5% tot wel 17%. Ter vergelijking, in de meeste natuurlijke oliën bedragen de genezende eigenschappen maar 1% of minder. Doordat Shea butter zo een hoog gehalte heeft aan genezende eigenschappen kan Shea butter veel huidproblemen en aandoeningen verhelpen; waaronder vlekken, rimpeltjes, fijne lijntjes, jeuk, zon verbranding, kleine wondjes, eczeem, huidallergieën, insectenbeten en nog veel meer. Het is vanwege deze unieke genezende eigenschappen dat de de Karité boom de Boom des Levens wordt genoemd.

Hoe wordt ongeraffineerde Shea butter gemaakt?

De Karité boom produceert zijn eerste vruchten na 20 jaar en draagt vanaf 45 jaar zijn grootste hoeveelheid vruchten. De boom kan ruim 200 jaar vruchten dragen. Om Shea butter te maken wordt eerst de schil van de noot van de vrucht gekraakt. De noten worden daarna gewassen en gedroogd. Hierna worden de noten gekraakt en geroosterd. Na het roosteren worden de noten zo fijn gemalen dat er een donkere chocoladekleurige pasta ontstaat. De pasta wordt een aantal uren met de hand gekneed en gezuiverd met schoon water. De pasta wordt hierna op een laag vuurtje in een ketel verhit totdat de verse Shea butter bovendrijft. De laag wordt verwijderd en gedroogd tot ongeraffineerde Shea butter.

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde Shea Butter?

Ongeraffineerde Shea butter betekent simpelweg dat het wordt gewonnen en vervaardigd zonder het gebruik van chemicaliën of conserveringsmiddelen. Met andere woorden; het wordt nog handmatig geproduceerd zoals het in Afrika al eeuwenlang gebeurt. Namelijk alleen ongeraffineerde Shea butter bevat alle vitamines, mineralen en hydraterende en helende eigenschappen.

Geraffineerde Shea butter wordt ontgeurd, op extreem hoge temperatuur verhit en gebleekt om de Shea butter esthetisch aantrekkelijker te maken. Er kunnen conserveringsmiddelen aan de Shea butter worden toegevoegd, zodat de Shea butter langer houdbaar is. Door het raffinage proces worden de vitamines en mineralen in de Shea butter verminderd en blijven er chemische restanten achter. Het beste is dan ook om ongeraffineerde Shea butter te gebruiken voor je huid en haar.

Welke soorten Shea butter zijn er? 

Je hebt zowel West-Afrikaanse (Vitellaria Paradoxa) als Oost-Afrikaanse (Vitellaria Nilotica) Shea butter. Oost-Afrikaanse Shea butter wordt ook wel Shea butter Nilotica genoemd. Oost Afrikaanse Shea butter heeft een grotere hoeveelheid oleîne. Hierdoor is Oost-Afrikaanse Shea butter romiger in textuur en een stuk zachter bij kamertemperatuur in vergelijking met West-Afrikaanse Shea butter. Oost-Afrikaanse Shea butter wordt daardoor sneller opgenomen door de huid. Oost-Afrikaanse Shea butter is veel schaarser dan West-Afrikaanse Shea butter vanwege de aanhoudende onrust in landen zoals Uganda. Oost-Afrikaanse Shea butter is daardoor 3 keer zo duur en moeilijk te verkrijgen.

Zijn er verschillen in de kwaliteit van Shea Butter? 

Shea butter wordt onderverdeeld in klasse A tot E. Klasse A is ongeraffineerde of Raw Shea butter (er is alleen water gebruikt om de boter te scheiden van de noten). Klasse B is geraffineerde Shea butter. Klasse C is zeer geraffineerde Shea butter waarbij chemische oplosmiddelen zoals hexaan zijn gebruikt. Deze is wit en geurloos en bevat 95% minder vitamines dan ongeraffineerde Shea butter (klasse A). Shea butter in Klasse D en E is deels verontreinigd.

Hoe kun je ongeraffineerde Shea butter het beste bewaren?

Je hoeft Shea butter niet in de koelkast te bewaren. Juist door het te koelen wordt het vrij moeilijk om Shea butter op te smeren. Je kunt Shea butter onder normale omstandigheden op een droge plek bewaren in een afgesloten pot.

Hoe lang is ongeraffineerde Shea butter houdbaar? 

Shea butter is ongeveer twee jaar houdbaar. Hoe ouder de Shea Butter is, hoe minder effectief de helende eigenschappen zijn van de boter, maar de boter blijft goed genoeg om je huid mee te hydrateren. Bewaar de Shea Butter in een afsluitbare pot om vuil en stof buiten te houden.

Welke geur heeft ongeraffineerde Shea butter?

West-Afrikaanse Shea butter heeft een typische rokerige nootachtige geur. De geur vervliegt snel en blijft niet achter op de huid. Naarmate de Shea butter ouder wordt, wordt ook de nootachtige geur minder. Als je Shea butter op een normale manier bewaart, blijft de boter lang goed. Echter, Shea butter kan ook bederven. Shea butter mag niet naar schimmel of rot ruiken, ongeacht de leeftijd van de Shea butter. Als dit het geval is, dan is de Shea butter bedorven.

Welke kleur heeft ongeraffineerde Shea butter?

De kleur van Shea butter kan variëren van ivoorkleurig tot geel. De kleur hangt af van de Karité noten die zijn gebruikt. Je kunt op basis van enkel de kleur niet bepalen wat de kwaliteit van de Shea butter is.